GRATIS FRAKT PÅ ALLE BESTILLINGER I NORGE.

OVER 4,000 5-STJERNERS ANMELDELSER

TA KEDJEFRAGEN OCH FÅ 15% EXTRA RABATT

Vitt guld vs gult guld: Vad är skillnaden?

När du tänker på guld är förmodligen den gulaktiga färgen det första du tänker på. Traditionellt har guld cementerat sig som en stapelvara i smycken, men det är inte längre det enda alternativet där ute.

Gult gulds hårdaste konkurrent, vitt guld, är en lika fantastisk sort som används i många moderna smycken. De har båda sina egna fördelar, men det finns några viktiga skillnader som kan göra den ena mer lämpad för dina behov än den andra.

Så vad är egentligen skillnaden mellan vitt guld och gult guld? Är det ena bättre än det andra?

Kemiska skillnader

Dags att ta fram dina naturvetenskapliga glasögon eftersom vi ger dig en liten kemilektion så att du bättre kan förstå skillnaden mellan dessa två metaller.

Guld är ett grundämne i det periodiska systemet, och det är en metall. Det är känt för att vara hållbart och bra ledare av elektricitet , vilket gör den idealisk för att täcka elektriska kopparkomponenter.

När du köper ett smycke kommer du att märka att det är märkt som 14k, 18k, 24k, etc. Dessa hänvisar till guldbitens karats.

Ett 24k guldsmycke är hur rent som helst, vilket betyder att 100% av metallegeringen består av guld. Medan 18k guld betyder att det är 75% guld, vilket betyder att resten var blandat med en annan metall.

Det är precis vad vitt guld också är. Vitt guld är en blandning av rent guld med en annan metallegering, vanligtvis en kombination av nickel och zink. Om ett smycke i vitt guld är markerat som 18k betyder det att det är 75 % äkta guld och 25 % nickel och zink.

 

14mm North Cuban - 18k Halsband

Detta är den största skillnaden mellan gult guld och vitt guld, men det motsvarar också en tydlig skillnad.

Som deras namn antyder får gult guld en gulaktig färg, medan vitt guld får en platinaliknande finish .

Varaktighet

Även om traditionellt guld anses vara ett hållbart material, är det fortfarande benäget att få bucklor och repor. Även om regelbunden polering och retuschering kan återställa utseendet på gula guldsmycken, kan det fortfarande bli ganska lätt buckliga och repade om du inte är försiktig.
Vitt guld är faktiskt mer hållbart än traditionellt gult guld på grund av blandningen med andra metallegeringar. Det är fortfarande känsligt för skador, men det kan kanske tåla mer extrema förhållanden jämfört med vanligt guld.
Som sagt, repor på smycken i vitt guld kan vara mer synliga än repor på smycken i gult guld. Den bästa praxisen är att ta hand om alla dina smycken genom att rengöra dem regelbundet och hålla dem ur vägen när det är möjligt.

Pris

Det är ingen hemlighet att guld är en dyr metall. Faktum är att från mars 2022, bara ett gram guld kostar nästan 600 NOK. Så om du har en budget, vilket är det bästa alternativet?

Ju renare guld, desto dyrare är det sannolikt. Till exempel, om du får en 24k guldkedja kommer det definitivt att kosta dig mer än en 14k guldkedja, som bara innehåller 58% faktiskt guld.

Med det i åtanke tenderar vitt guld att vara lite mer överkomligt, eftersom endast cirka 75% av legeringen är rent guld. Detta kan tillåta dig att få några högkvalitativa bitar som kubanska kedjor till ett mer överkomligt pris om du väljer det här alternativet framför det traditionella.

Du kan dock fortfarande få utseendet av gult guld till ett mer överkomligt pris om du väljer guldplätering istället för massivt guld. Guldplätering innebär vanligtvis att lägga ett lager av guld över toppen av en basmetall, såsom nickel eller rostfritt stål. Detta kan uppnå exakt samma utseende och är ett billigare alternativ.

Syfte

Att välja mellan vitt eller gult guld är en mycket personlig preferens, med det sagt har var och en sitt eget syfte och kan ha olika effekter på slutresultatet av din outfit.

 

Ambient - 18k halsband

Eftersom rent guld brukade bäras av antika kungar och drottningar, tenderar denna sort att ha mer av en traditionell essens som går tillbaka till en tidigare era.

Att bära en guldkedja kan ge intrycket av att du är en klassisk hiphop-ikon, vilket bara kommer att bidra till att förbättra ditt utseende och skapa status kring dig själv.

Å andra sidan har vitt guld mer en modern touch som utstrålar modernitet och professionalism. Det är ett bra alternativ om du behöver några plagg att bära med din företagsklädsel på jobbet. Ändå kommer en vit guldkedja också att visa sig användbar som en uppmärksamhetsfångare i alla sociala sammanhang.

Vi föreslår att du har minst en av varje till ditt förfogande. Detta är viktigt så att du kan ha en bit som kan fungera för varje given situation.

Andra guldsorter

Medan vitt guld och gult guld är de två vanligaste färgerna som du sannolikt kommer att se människor bära runt halsen, handlederna eller på öronen, är de inte de enda. Faktum är att du teoretiskt sett kan förvandla guld till en mängd olika färger genom att helt enkelt ändra vilken typ av metall du kombinerar det med.

 

20 mm North Cuban - Rose Gold 18K halsband

En av de mer framträdande varianterna förutom vitt guld är roséguld , som får en unik rosa nyans. Detta uppnås genom att kombinera guld med koppar och silverlegeringar. Precis som vitt guld är de flesta högkvalitativa roséguldalternativ 18 karats guld, vilket innebär att 75 % av den slutliga biten är gjord av massivt, rent guld. Och även om det är ovanligt, kan du också hitta bitar som får en grön nyans. Att blanda några silverlegeringar med guld är vad som slutar med att ge den denna unika färg. Roséguld är ett djärvt drag, men när det bärs rätt kan det ta din outfit från tråkig till fräsch.

Jämför - Misströsta inte

Ta en titt på vitt eller gult guld, det är ganska tydligt att det är skillnad mellan de två. Men när man gräver under ytan finns det många fler skillnader som är viktiga att förstå innan man väljer den ena framför den andra.

För det första tenderar vitt guld att vara något mer hållbart än gult guld. Gult guld är dock extremt värdefullt, att äga en 24k guldpjäs är inget många klarar av.

För att inte tala om, vitt guld och gult guld tjänar båda olika ändamål när de bärs, så du vill vara säker på att du bär gult guld och vitt i rätt proportioner.

Med allt detta sagt kan du inte gå fel med vilket smycke som helst så länge kvaliteten är hög. För ett mångsidigt urval av prisvärda och högkvalitativa lyxsmycken är ICE FROM NORTH leverantören du har letat efter.

Källor:

Guld - Elementinformation, egenskaper och användningsområden | Royal Society of Chemistry

Vad är vitt guld? | USGS

Guldpris per uns | Guldpris

FINN DIN PERFEKTE KJEDE (15% RABATT)

Få 15% RABATT på kjøpet når du lar oss hjelpe deg med å finne den perfekte kjeden for deg eller noen spesiell.

START QUIZ

Kundvagn

Inga fler produkter finns att köpa

Din varukorg är just nu tom.